Het water in mijn zwembad/spa is niet helder?

Het water in mijn zwembad/spa is niet helder?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het niet helder zijn van uw water.

  • Controleer de pH-waarde van uw bad met een digitale pH-meter (HI98127HI98100). De pH-waarde moet zich bevinden tussen 7,0 en 7,6. Indien dit niet het geval is, corrigeer de waarde met pH+ of pH-. Controleer eventueel ook de alkaliniteit van uw water met de HI775 of HI83326 fotometer.
  • Controleer de vrije chloorwaarde met een digitale fotometer (HI701HI83326). De ideale vrije chloorwaarde in een openluchtzwembad is tussen 0,5 en 3,0 mg/l, in een binnenzwembad tussen 0,5 en 1,5 mg/l en in een spa tussen 1,0 en 3,0 mg/l.
  • Controleer de concentratie cyanuurzuur in het water (HI96725HI83326). Vrije chloor is niet meer actief indien de concentratie cyanuurzuur groter is dan 70 mg/l! Cyanuurzuur is afkomstig van chloortabletten en granulaten. Gebruik bij voorkeur altijd vloeibare chloor in combinatie met een pH- en chloorautomatisatie.
  • Controleer de calciumhardheid van uw water (HI83326). Te veel kalk in uw water zorgt voor vertroebeling. De calciumhardheid ligt ideaal tussen 100 en 200 mg/l CaCO3.
  • Controleer het ijzergehalte van uw water. Te veel ijzer in uw water zorgt voor bruine plekken, vertroebeling of bruin water. De maximale concentratie ijzer in een bad is 0,2 mg/l en kan gemeten worden met de HI721. Gebruik bij voorkeur geen putwater om uw zwembad of spa te vullen!
  • Controleer de concentratie nitraten (< 50 mg/l) en fosfaten (< 2,5 mg/l) in uw water (HI83326). Deze stoffen zijn afkomstig van meststoffen (bv. gazon) die eventueel in uw bad terecht gekomen zijn. Nitraten en fosfaten zijn voedingsstoffen voor algen die op hun beurt groen water veroorzaken.
  • Controleer de werking van uw filterinstallatie. Reinig regelmatig de filter door bijvoorbeeld wekelijks terug te spoelen (backwash). De waterbehandeling in een zwembad is immers voor 50 % afhankelijk van de filtratie. Indien er veel kleine partikels aanwezig zijn in het water kan u de efficiëntie van de filter verhogen door gebruik te maken van een flocculant of vlokmiddel. Opgepast, indien u te veel vlokmiddel gebruikt, kan u troebel (melkachtig) water krijgen.
Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken