Wat is vrije, gebonden en totale chloor?

Wat is vrije, gebonden en totale chloor?

Vrije chloor is in een zwembad of spa aanwezig na toevoeging van vloeibare chloor, chloortabletten, chloorgranulaten of na activatie van een zoutelektrolyse. De aanwezigheid van vrije chloor, in combinatie met een correcte pH-waarde, zorgt ervoor dat uw water helder en gedesinfecteerd is.

Volgende concentraties vrije chloor dienen gerespecteerd en regelmatig nagemeten te worden (met de HI701HI96725 of HI83326 fotometer):

  • overdekt zwembad: 0,5 – 1,5 mg/l
  • openlucht zwembad: 0,5 – 3,0 mg/l
  • spa, jacuzzi of whirlpool: 1,0 -3,0 mg/l

Indien de concentratie vrije chloor te laag is, treedt groei op van algen, bacteriën en virussen. Met andere woorden, het zwemwater zal troebel of groen zijn en NIET gedesinfecteerd!

Te hoge concentraties vrije chloor zijn ongezond door de vorming van trihalomethanen zoals chloroform. Bijkomende nadelen zijn de verkleuring van bijvoorbeeld textiel en haren en de aantasting van onder andere zwembadfolie en pvc leidingen. Zwem niet in water met concentraties hoger dan 5 mg/l vrije chloor.

Vanaf het moment dat vrije chloor zich bindt aan de vuildeeltjes in het water, spreekt men over gebonden chloor. Met andere woorden, gebonden chloor is een maat voor de ‘vuilvracht’ van het water. De maximale concentratie gebonden chloor is 0,6 mg/l. Bij een lage pH (< 7) kan gebonden chloor een irriterende geur veroorzaken met oog, neus- en slijmvliesirritaties tot gevolg.

De som van vrije chloor + gebonden chloor = totale chloor.

Contacteer uw zwembadinstallateur om het teveel aan vrije of gebonden chloor te laten verwijderen uit uw bad.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken