Hoe kan ik correct pH en vrije chloor manueel meten?

Hoe kan ik correct pH en vrije chloor manueel meten?

Er bestaan slechts drie manieren om pH en vrije chloor manueel te meten: met teststrips, met testdruppels/testkitjes, of met elektronische meetapparatuur.

Met teststrips

Deze methode is zeer goedkoop, maar eveneens zeer onbetrouwbaar. Waarom? Teststrips verkleuren als ze in contact komen met zonlicht en vocht. Met andere woorden, na het openen van de verpakking worden teststrips zeer snel onbruikbaar. Verder zijn de kleuren op teststrips zeer moeilijk af te lezen en te interpreteren. Nauwkeurige metingen zijn hierdoor niet mogelijk. Zelfs een digitale uitlezing van teststrips is vaak niet correct, aangezien de teststrip de zwakke schakel is in deze methode. Bijvoorbeeld, een niet gebruikte teststrip die vochtig is en/of in de zon heeft gelegen, is vaak al verkleurd en zal na gebruik altijd een verkeerd resultaat opleveren.

Met druppels of testkitjes

Testdruppels zijn zeer gevoelig aan licht en warmte waardoor correct meten zeker niet evident is. Bovendien is het meetbereik van deze methoden vaak beperkt.  pH-metingen zijn bijvoorbeeld beperkt tussen 6 en 8. Tenslotte zijn de kleuren zeer moeilijk af te lezen en te interpreteren.

Met elektronische meetapparatuur

De enige correcte en betrouwbare manier om pH en chloor te meten, is door gebruik te maken van een digitale meter. Hanna Instruments heeft speciaal voor het analyseren van de pH in zwembaden en spa’s twee digitale pH-meters ontworpen: de HI98127 en de HI98100. Voor een objectieve analyse van de vrije chloor is de HI701 beschikbaar. Deze toestellen geven betrouwbare resultaten en zijn eenvoudig in gebruik.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken